HemInsights
Varför behövs CRM konsulter?

Varför behövs CRM konsulter?

Maddja Nazari
May 2022
Maddja Nazari
En bok med texten: From the real experts

När människor till vardags pratar om CRM menar man oftast CRM-system. Det vill säga de mjukvarutjänster som stöder säljarna med sitt säljarbete och hanterar kunddata på ett effektivare sätt. Det kan t.ex. vara system såsom Salesforce, Microsoft Dynamics, Hubspot eller Upsales.


Det borde vara enkelt. Ett system som automatiserar vissa arbetsuppgifter, hjälper med att spara viktig kunddata och samlar alla interaktionerna med kunder och potentiella kunder under samma tak. Dessutom har det blivit mycket enklare att arbeta i system på senaste tiden. De flesta leverantörer erbjuder en rad olika funktionaliteter som skapar avancerade automatiseringar med bara några klick - utan en enda rad kod. Men:


  • Varför är det svårt att hitta rätt system? 
  • Varför ska man sitta i never-ending workshops och möten innan man ens kommer igång och arbetar med systemet?
  • Varför ska ledningen vara inblandad? Det är väl bara plug and play, tuta och kör?
  • Varför ska man ha konsulter för att implementera dessa lösningar?


När vi talar om digitalisering talar vi inte bara om övergången från analoga till automatiska processer - utan om hela den digitala utvecklingen. Digitalisering handlar om att använda ny, digital teknik, system och lösningar för att verksamheter ska bli mer moderna, effektiva och flexibla.


Det handlar om att börja använda tekniken för att effektivisera interna arbetsuppgifter och för att bättre förstå kundens behov och beteende, samt att prioritera data (datainsamling, datakvalitet, och data tillgänglighet) i organisationen. Det är och måste vara en del av en större strategi: digitaliseringsstrategin.


I ett förändringsarbete som tar organisationen från nuläge till en framtid där man agerar på data och baserar sina beslut på fakta så är tekniken bara en pusselbit. Människor och processer är dock kraften bakom förändringen. Tekniken är bara lika bra som de processer som implementeras runt den, och processer är bara lika bra som de människor som utför dem!


Därför kommer tekniken aldrig vara lösningen på några problem i sig.

Tjej interagerar med en robot


Varför ska du ta extern hjälp i ett CRM projekt?


  • Välja rätt CRM system

Från att välja vilken CRM-plattform som bäst passar dina behov, till att stödja anställda både under och efter implementation finns många aspekter som kan leda till misslyckande om de inte hanteras korrekt. 


CRM systemen är oftast väldigt lika när de jämförs generellt. Det är inte förrän man börjar att dyka i detaljerna som systemen börjar att skilja sig åt. Detta arbete är i sin tur viktigt för att hantera förväntningar och kan användas som ett utbildningstillfälle i möjligheter och begränsningarna i de olika plattformarna. Det är lika viktigt att köper in sig en lösnings möjligheter som dess begränsningar och det är inte alltid enkelt att veta begränsningarna då leverantörer gärna lämna dessa utanför bilden i sina demo.


En oberoende konsult kan hjälpa er att förstå vilka funktioner som är viktiga för just er affär, hjälpa teamet att upptäcka skillnaderna mellan plattformarna och prioritera rätt sak istället för att falla i shiny-object fällan.

människa klickar i en av tre boxar


  • Tid & Resurs

“Practice makes perfect”

CRM-branschen ett väldigt dynamisk område där nya trender, teknik och lösningar dyker upp varje dag. Konsulter är specialiserad på detta område, arbetar med olika branscher, skapar förståelse för fallgropar och hur man kan undvika dessa. Detta ger dem möjligheten att genomföra implementationer både tid och kostnadseffektivt. 

Dina interna resurser kan också genomföra arbetet, dock vid sidan av alla andra sina uppgifter så saktas implementationen ned. Det i sin tur ökar risken för parallella databaser som gör migreringen svårare och mindre smidig. Dessa kostnader räknas tyvärr sällan in i projektet och kommer som negativa överraskningar i efterhand.


  • Best practices

En av de främsta anledningarna att anställa CRM-konsulter är deras enorma kunskap om en mängd olika CRM-best practices. När du anställer ett externt konsultteam engagerar du inte bara personer som är tekniskt certifierade i ditt valda CRM-system. Men du anställer ett team av professionella experter som har stött på en mängd olika affärssituationer med många års expertis och som vet vilka strategier och tekniska metoder som fungerar bäst och vilka som inte fungerar. Att inte veta de exakta utmaningar ni har haft förr ger konsulterna fördelen att tänka “outside-the-box” och kommer med förslag på lösningar som ni kanske själva inte hade tänkt på.


  • Människan före tekniken

"Det är affärsprocesser som bör driva teknik, inte tekniken som definierar affärsprocesserna!"

Det är viktigt att definiera affärsprocesserna oberoende av teknik och system i vilka affärsprocesserna kommer att implementeras.

Att ta med sig alla stakeholders som påverkas av systemvalet redan från första steg, samla deras krav och få buyin från dem genom hela processen blir en framgångsfaktor inför implementationen. 

En oberoende partner som inte kommer från en specifik avdelning med en tvärfunktionell tillvägagångssätt gör kravinsamlingen effektivare. Konsulter är experter på detta. De hamnar inte i företags hierarkiska struktur, kan intervjua olika stakeholders, samla in krav och ta fram information som annars inte hade kommit fram.

Tjej interagerar med robot


  • Förutvecklade lösningar för avancerade funktionaliteter

När du anlitar en erfaren CRM-konsult kan det vara möjligt att de har stött på några liknande affärsproblem som ditt företags under deras tidigare konsultuppdrag. Därför kan konsulten sedan rekommendera de bäst beprövade metoderna för att lösa dessa affärsproblem inom en CRM-lösning.


Det kan vara allt ifrån tidigare erfarenhet av datamigrering från det gamla till det nya CRM systemet, till avancerade funktioner som har utvecklats till liknande utmaningar. 


CRM-projekt kräver ett fullt åtagande att följa best practices. När du implementerar lösningen utan att genomgå affärsprocessmodellering, förändringshantering, testning och andra kritiska uppgifter, minskar du dina chanser att uppnå omfattande användaradoption eller till och med att få ett väl fungerande system. 


Konsulter har flera projekt inom ramen. De förstår vikten av att tillhandahålla lämplig användarutbildning och följa en beprövad strategi för att säkerställa att din instans stöder dina mål.

Vill du komma i kontakt med oss och lära dig mer om hur vi kan hjälpa just dig? Fyll i vårt kontaktformulär här!

Vill du inte vänta kan du alltid ringa eller maila oss.

Telefon: +46(0)8252352

E-mail: hej@leadfront.se

Copy UTM
Copied!
Powered by
Want to use this UTM widget? Copy the code and install it on your site 😊
Copied!
Copy code
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Här kan du skapa din UTM tag:
Fyll i fälten och låt oss skapa en UTM-tagg för dig
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.