Vikten av att ha ett bra välkomstmail

August 25, 2021
Julia Engstrand
En skylt med texten: hello

Vad är ett välkomstmail?

Ett välkomstmail (också känt som autoresponder) är ett E-mail som välkomnar t.ex. en ny nyhetsbrevsprenumerant, någon som har laddat ner ett whitepaper eller någon som har fyllt i ett kontaktformulär. Ett Mailflöde med ett välkomstmail kan triggas av att en kontakt fyller i ett formulär som visar på ett intresse för dina tjänster och produkter.

Dessa mail har en hög open-rate och kan ses som en strålande tidpunkt för  att erbjuda relevant information och på så sätt förstärka relationen med dina kontakter. Mailets innehåll kan variera i format t.ex. en video, ett erbjudande eller länk till information på hemsidan. Det som är viktigt är att vara personliga, låta dom lära känna er och bidra med relevant och värdeskapande innehåll.

Vikten av välkomstmail

Har du koll på hur era välkomstmail och autoresponders presterar?

Om inte så är det dags att ni sätter er ner och analyserar.


Det är nämligen så att den genomsnittliga öppningsfrekvensen för ett välkomstmail är 82% (GetResponse). Det är otroliga siffror!


Den genomsnittliga öppningsfrekvensen på mail generellt i Europa är 21,75% (GetResponse). Med den här statistiken framför dig så kan du inte blunda för alla möjligheter som finns.

Det här är ett tillfälle i kundresan då kontakten aktivt har visat intresse för din produkt/tjänst, och det är antagligen därför som också öppningsgraden är så hög. När du väl har fångat kontaktens intresse har du en bra möjlighet att fortsatt skapa värde och förstärka relationen. Du kan erbjuda mer information eller fråga efter information som ger dig möjlighet till bättre relevans i kommunikationen framöver.


Ett välkomstmail är även en chans till att göra ett bra första intryck. Och som Harvey Mackay sa:

“Första intrycket är bestående. När ett första intryck har gjorts, om det är mindre än bra, tar det tyvärr lång tid att ändra det.” 


Så till nästa fråga, har du optimerat dina välkomstmail?

Om inte så bör du göra det. Ta till vara på den höga öppningsfrekvensen! Se till att ni inte missar denna värdefulla stund ni nu har med er kontakt.

Ett öppet brev

Hur börjar jag optimera mina välkomstmail?

  1. Börja med att lista alla välkomstmail du har. 
  2. Analysera era resultat.(open rate, click rate och unsubscribe rate)
  3. Sätt upp interna mål för hur ni vill att resultaten ska se ut på sikt.
  4. Nu börjar det roliga, testa, analysera och upprepa.


Vad vill ni att kontakten ska göra? Vilka steg vill ni att hen tar? Testa en sak i taget för att ta reda på vad som funkar och vad som inte funkar. 

OBS! Testa t.ex. Inte ny ämnesrad och förhandsvisning text samtidigt. Om ni får förbättrade resultat eller till och med försämrade resultat så vet ni inte vilken av ändringarna som det beror på.


Här kommer lite tips från oss på vad man kan testa:


Vill ni förbättra öppningsfrekvensen på era välkomstmail? 

  • Prova personalisera ämnesraden. Enligt statistik från Campaign monitor så har E-mail med personaliserade ämnesrader 26% större chans att öppnas. Detta är något som vi på Leadfront har testat och vi har sett förbättringar i vår öppningsfrekvens.
  • Skriv en förhandsvisnings text (Preheader). Statistik visar att mail med ifyllda förhandsvisning texter har högre öppningsfrekvens än de utan. (GetResponse).
  • Skicka mail från en faktisk person och inte från exempelvis marketing@domain.com.


Vill ni förbättra klickfrekvensen på era välkomstmail? 

  • Ett hett tips är att spela in videos och använda er av det. Rörligt material visar gång på gång vara ett mycket effektivt knep!
  • En klassiker är att ändra utseende eller placering på CTA.
  • Prova en ny CTA. Helst en som är relevant för kontakten och fasen kontakten är i.
statistik från inlägget i en illustration


Läs fler insights

NYHETSBREV
Få förtur till våra event och webinars.
Våra populära och informativa event blir fullbokade snabbt. Fyll i din mailadress och få inbjudan före alla andra.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Leadfront AB
Org.nr.559098-9066
Convendum
Regeringsgatan 52
SE-111 56 Stockholm
Sweden
hej@leadfront.se
Partners
Navigering
En pil