HemInsights
Vikten av att ha ett bra välkomstmail

Vikten av att ha ett bra välkomstmail

Oct 2021
Julia Engstrand
En skylt med texten: hello

Vad är ett välkomstmail?

Ett välkomstmail (också känt som autoresponder) är ett E-mail som välkomnar t.ex. en ny nyhetsbrevsprenumerant, någon som har laddat ner ett whitepaper eller någon som har fyllt i ett kontaktformulär. Ett Mailflöde med ett välkomstmail kan triggas av att en kontakt fyller i ett formulär som visar på ett intresse för dina tjänster och produkter.

Dessa mail har en hög open-rate och kan ses som ett strålande tillfälle att erbjuda relevant information och på så sätt förstärka relationen med kontakten. Mailets innehåll kan variera i format och kan till exempel innehålla en video, ett erbjudande eller en länk till information på hemsidan. Det som är viktigt är att vara personliga, låta dom lära känna er och bidra med relevant och värdeskapande innehåll.

Vikten av välkomstmail

Har du koll på hur dina välkomstmail och autoresponders presterar?

Om inte så är det dags att du sätter dig ner och analyserar det.


Det är nämligen så att den genomsnittliga öppningsfrekvensen för ett välkomstmail är 82% (GetResponse). Det är otroliga siffror!


Den genomsnittliga öppningsfrekvensen för vanliga mail är 21,75% i Europa (GetResponse). Med den här statistiken framför dig så kan du inte blunda för alla möjligheter som finns.

Det här är ett tillfälle i kundresan då kontakten aktivt visat intresse för din produkt eller tjänst, och det är antagligen därför som öppningsgraden är så hög. När du väl fångat kontaktens intresse har du en utmärkt möjlighet att fortsätta skapa värde och förstärka relationen. Du kan exempelvis erbjuda mer information eller fråga efter information som ger dig möjlighet till bättre relevans i kommunikationen framöver.


Ett välkomstmail är en unik chans till att skapa ett bra första intryck. Och som Harvey Mackay sa:

“Första intrycket är bestående. När ett första intryck har gjorts, om det är mindre än bra, tar det tyvärr lång tid att ändra det.” 
- Harvey Mackay


Har du optimerat dina välkomstmail?

Om inte så bör du göra det. Ta till vara på den höga öppningsfrekvensen! Se till att du inte missar denna värdefulla möjlighet du nu har skapat med din kontakt.

Ett öppet brev

Hur börjar jag optimera mina välkomstmail?

 1. Börja med att lista alla välkomstmail du har. 
 2. Analysera dina resultat.(open rate, click rate och unsubscribe rate)
 3. Sätt upp interna mål för hur du vill att resultaten ska se ut på sikt.
 4. Nu börjar det roliga, att testa, analysera och upprepa.


Vad vill du att kontakten ska göra? Vilka steg vill du att hen tar? Testa en sak i taget för att ta reda på vad som fungerar och vad som inte fungerar. 

OBS! Testa Inte två saker samtidigt, exempelvis en ny ämnesrad och förhandsvisningstext samtidigt. Om du får förbättrade resultat eller försämrade resultat så vet du inte vilken av ändringarna som det beror på.


Så här optimerar du dina välkomstmail:


3 steg till optimerad öppningsfrekvens:

 1. Personalisera ämnesraden. Enligt Campaign monitor så har E-mail med personaliserade ämnesrader 26% större chans att öppnas. Detta är något som vi på Leadfront ofta testar och ser förbättringar i våra kunders öppningsfrekvens.
 2. Skriv en förhandsvisnings text (Preheader). Statistik visar att mail med ifyllda förhandsvisning texter har högre öppningsfrekvens än de utan. (GetResponse).
 3. Skicka mail från en faktisk person och inte från en no-reply eller generisk email address såsom marketing@domain.com.


Så enkelt förbättrar du klickfrekvensen för dina välkomstmail

 1. Ett hett tips är att spela in videos och använda dig av det. Rörligt material visar sig gång på gång vara mycket effektivt!
 2. En klassiker är att ändra utseende eller placering på CTA(Call to action).
 3. Prova en ny CTA. Helst en som är relevant för kontakten och fasen kontakten är i.
 4. Håll dig till en CTA. Många länkar kan visa sig vara ineffektivt. Prova däremot att länka din CTA på fler ställen exempelvis i en knapp och en bild.
statistik från inlägget i en illustration


Copy UTM
Copied!
Powered by
Want to use this UTM widget? Copy the code and install it on your site 😊
Copied!
Copy code
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Här kan du skapa din UTM tag:
Fyll i fälten och låt oss skapa en UTM-tagg för dig
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Relaterat innehåll
Se relaterade Tjänster, Whitepapers & Utbildningar
No items found.