HemInsights
Vad är Marketing Automation?

Vad är Marketing Automation?

Maddja Nazari
Jun 2021
Maddja Nazari
Robot

I dagens digitala verklighet förväntar vi oss inget mindre än relevant information och erbjudanden som är anpassade till våra specifika behov och intressen. Men att manuellt anpassa budskapet till varje person tar otroligt mycket tid och kräver enorma resurser. Och det är där Marketing Automation kommer in i bilden!

Marketing Automation spelar en central roll för att effektivisera bearbetningen av leads som sedan kan skickas vidare till säljorganisationen. Med en Marketing Automation strategi, kan företag enkelt och effektivt utvärdera var kunder befinner sig i beslutsprocessen. Och baserat på kundernas beteende och interaktion, automatiskt leverera skräddarsydda budskap som successivt bearbetar och framförallt fördjupar relationen med både potentiella och befintliga kunder.

Automatisering sparar dyrbar tid. Marknadsavdelningen kan automatiskt leverera relevanta budskap med större precision för att sedan skicka mer kvalificerade leads till sälj.

Marketing Automation kan ses som mittpunkten som styr kundens köpprocess och samtidigt etablerar ett nära samarbete mellan säljorganisationen och marknadsavdelningen.

Mer än ett verktyg!

En stor missuppfattning om Marketing Automation är att det är ett färdigt verktyg med en on/off knapp. Men riktigt så är det inte. Det är snarare en strategi som företag använder för att spara resurser och hantera befintliga och potentiella kunder på ett smartare och effektivare sätt.

Det går alltså inte att köpa Marketing Automation, på samma sätt som det inte går att köpa merförsäljning eller kundnöjdhet.

Vi säger inte att du inte behöver ett Marketing Automation verktyg! Vi säger att verktyget inte kan ersätta ditt kreativa tänkande och din strategi för att skapa givande kundrelationer. Däremot kan verktyget ersätta manuella och repetitiva arbetsuppgifter som marknadsförare och säljare annars behöver lägga ner tid och resurser på.

Kille bredvid en klocka som ska symbolisera hur marketing automation kan spara tid

Vad kan automatiseras?

Många associerar Marketing Automation med identifiering och generering av leads via digitala kanaler, såsom en hemsidal. Men det är så mycket mer. Det finns nämligen i stort sätt obegränsade tillämpningsområden. Nästan allt som kan automatiseras, kan också falla inom ramen för Marketing Automation. Exakt hur automatiseringsflödet ser ut kan skilja sig enormt från företag till företag, eftersom det beror på företagets huvudsakliga strategi och mål, målgruppen och deras behov.

Här kommer några exempel på flöden och aktiviteter som kan automatiseras:

 • Påminnelser
 • Uppföljning efter nedladdningar av ex. whitepapers eller rapporter
 • Lojalitetsprogram
 • Events
 • Meddelanden för e-handel såsom flöde kopplat till en övergiven varukorg
 • Uppföljning av en särskild aktivitet
 • Uppföljning av en särskild inaktivitet
 • Introduktionsprogram
 • Winback-program
 • Födelsedagshälsningar
 • Utbildningar
 • Re-engagement program
 • Lead nurturing
 • Identifiering av köpredo leads (Marketing Qualified Leads)
 • Chatbottar

För att lyckas med sin strategi gäller det att ha en tydlig idé om vad som ska automatiseras och varför. Planeringen kommer lägga grunden för den framtida effektiviseringen!

Tjej som bygger ett marketing automation flöde

Så vad är Marketing Automation?

Det är en strategi där man med hjälp av ett tekniskt verktyg kan effektivisera, personalisera, optimera och automatisera kommunikation med kunder och potentiella kunder.

Vi berättar gärna mer och hjälper dig som vill komma igång med en strategi eller utvärdera och effektivisera er befintliga process.

Copy UTM
Copied!
Powered by
Want to use this UTM widget? Copy the code and install it on your site 😊
Copied!
Copy code
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Här kan du skapa din UTM tag:
Fyll i fälten och låt oss skapa en UTM-tagg för dig
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Relaterat innehåll
Se relaterade Tjänster, Whitepapers & Utbildningar
No items found.