HemInsights
Optimera användningen av din MarTech stack

Optimera användningen av din MarTech stack

Maddja Nazari
Oct 2019
Maddja Nazari
Bild med grafer|3 aspekt martech stack|Funktioner

MarTech står för Marketing Technologies och används som ett samlingsnamn för integrerade marknadsföringsteknologier. Dessa förenklar och organiserar marknadsaktiviteter, samt effektiviserar data, prospekthantering och rapportering genom leadsfunnel. Exempel på dessa system kan vara: sociala medieverktyg, content management system, analysverktyg, customer data platform, data management platform, CRM och Marketing Automationverktyg.MarTech- landskapet förändras i raketfart och antalet kategorier ökar ständigt. Med så många nischade system som är utvecklade för att förenkla olika delar av sälj- och marknadsföringsarbetet, är risken stor att man samlar system efter omedelbara behov, istället för att bygga en genomtänkt blandning av system och teknologier (MarTech- stack) som stödjer företagets långsiktiga mål. Dessutom visar undersökningar att företag använder genomsnitt 15-20% av potentialen och funktionalitet av sin MarTech- stack (källa)Men vad är anledningen till att vi inte använder potentialen?Den förenklade förklaringen kan vara att vi antingen inte vet hur verktygen används eller att vi köper system som vi inte behöver.Lösningen borde vara enkel: Att lära sig att använda systemen vi har och köp inga nya system förrän vi använder full potential av de system vi redan har!

Hur kan vi optimera användning av vår MarTech stack?

Låt oss överväga tre överlappande aspekter av Martech: Funktioner – De som är tekniskt möjligt i den befintliga Martech- stacken Kompetens – Det som vi kan göra och vet hur man gör Värde – Det som kommer att förbättra vår verksamhet och skapa värde

De tre överlappande aspekterna av Martech. En illustration av 3 cirklar som överlappar varandra.

I en perfekt värld skulle dessa cirklar överlappa helt. I praktiken gör de inte det.

Funktioner & Värde

Funktionalitet i MarTech- produkter har blivit otroligt sofistikerade. Vilket innebär att de flesta marknadsförare och specialister ständigt måste uppgradera sina färdigheter för att lära sig att använda dem. Medan vissa funktioner är värdefulla för vissa företag och affärsmodeller, är inte alla av dem värdefulla för alla företag.

En illustration av 3 cirklar som överlappar varandra. Här är cirkeln med ordet funktion i fokus.

Det finns en del funktioner i din nuvarande MarTech- stack som, om de används, skulle skapa affärsvärde för din organisation. Men den exakta mängden som är värd att använda kommer utan tvekan att förändras med tiden eftersom ditt företag, kunder och stack utvecklas.Det uppstår 2 frågor att svara på:Finns det möjligheter att lära sig nya färdigheter med oanvända funktioner i vår MarTech- stack som skulle vara värdefull för vår verksamhet?Släpp alla funktioner och produkter som inte hjälper dig att skapa affärsresultat.Bara för att vi har färdigheter att använda vissa funktioner i vår MarTech- stack, betyder det inte att vi ska använda dem, såvida vi inte vet att vi får värde av dem.

Värdeskapande

Allt vi gör kostar något i tid, ansträngning, resurser, komplexitet och / eller påverkan på kunderna. Så om det inte adderar värde är det åtminstone en möjlighetskostnad för andra värdeskapande aktiviteter som vi kan investera i.Investera istället i de aktiviteterna som din MarTech stack möjliggör, lär dig hur att använda dessa funktioner eller ta extern hjälp för att utnyttja potentialen.Att kartlägga MarTech- stack på detta sätt hjälper även till att motivera varför nya MarTech- produkter kan vara bra. Även om vi inte fullt ut utnyttjar funktionerna i produkterna i vår nuvarande MarTech- stack. (Läs mer om hur du bygger en effektiv stack här)Om ett verktyg kan leverera ett positivt affärsvärde till vår verksamhet – och det är något som verktygen i den befintliga MarTech- stacken inte kan tillhandahålla – överväg att lägga till ett nytt verktyg med i din stack.För att utveckla våra kunskaper och skapa mervärde för verksamheten gäller det att optimera användningen av din MarTech- stack. Den vanligaste fallgropen är att använda funktioner och system bara för att du kan och har möjlighet.Blogginlägget är inspirerat av denna artikel.

Copy UTM
Copied!
Powered by
Want to use this UTM widget? Copy the code and install it on your site 😊
Copied!
Copy code
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Här kan du skapa din UTM tag:
Fyll i fälten och låt oss skapa en UTM-tagg för dig
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Relaterat innehåll
Se relaterade Tjänster, Whitepapers & Utbildningar
No items found.