HemInsights
Leveransbarhet för e-post - vad är det?

Leveransbarhet för e-post - vad är det?

Brevlådor

Det här är det första av tre inlägg om email deliverability eller ‘konsten och vetenskapen att få sina mail lästa’.

I denna series senare delar kommer du upptäcka två kompletterande metoder för att hålla din deliverability hög eller ge den en makeover om den fått sig en törn.

Men först kommer vi tillsammans utröna vad deliverability innebär och varför det är en viktigt men ibland bortglömd del av digital marknadsföring.

Därför tänker jag börja med att besvara frågan…

Vad är email deliverability?

Min definition är enkel:

Det är den grad dina email når fram till mottagarna, hur snabbt dem når fram och hur väl de syns i mottagarnas inkorgar. Alla vill ha så hög email deliverability som möjligt. Du, jag och resten av världen. Att det är det bästa sen skivat bröd verkar vara klart som korvspad. Men varför? Det kan ju verka som ännu ett i raden av mätetal som alla är absolut-ingen-debatt-totalt-nödvändiga för ditt företags framgång. Anledningen blir tydlig om vi zoomar ut. 

I sin senaste ‘State of Email’ rapport från 2021 delar Litmus med sig av intressanta siffror.

  • Budgetar för email marketing sväller. 37% av varumärken ökar sin budget och bara 1.3% drar ned.
  • 79% av marknadsförare rankar email som en av sina tre viktigaste kanaler.

Något som stärks av att enligt 2020 års utgåva av samma rapport så har email en solid return on investment (ROI) på 36 till 1. 

Inte konstigt att antalet email som sänds bara växer och växer. Idag skickas en bra bit mer än 300 MILJARDER email varje dag!

Statistik

Källa: Statista

Email är alltså en digital tsunami man gör bäst i att surfa på toppen av. 

Flyttar vi tillbaka fokuset och kollar på en ‘vanlig dag’ på ett företag så kan vi sätta de här (enorma!) siffrorna i kontext. Här är bara några exempel på den roll email spelar i en modern marketing mix.

Vi använder email som kanal för:

  • Leverera kvitton, köp- och leveransbekräftelser.

  • Nyhetsbrev

  • Dela erbjudanden

  • Informera kunder om villkorsändringar eller prishöjningar

  • Skicka gated content (eböcker, webinars, rapporter mm.)

Därför är det inte konstigt att email är en viktigt kanal och en grundläggande funktion i alla MA/CRM-system. Med tanke på rollen email har i mixen så består faran i att, precis som varma sommardagar, ta dem för givna. Man märker av dem när de inte längre finns där… men då är det för sent. Email är en sån självklarhet att vi inte utan att stanna och tänka till, kan förhålla oss till den - precis fisken som inte kan se vattnet den simmar i.

Vad innebär en låg email deliverability och vad är några vanliga orsaker till det?

Så vad händer om man har haft otur eller misskött sig? En låg deliverability innebär att:

  •  De förpassas till skräpkorgar, spam-kategorier och andra avkrokar i mottagarnas inkorgar

  • De nedprioriteras och kommer inte fram så snabbt som du och dina kunder förväntar sig.

Att inte kunna lita på sin förmåga att skicka mail är att ha en vacklande marknadsföring. Med andra ord är det en katastrof. Låg deliverability kan orsakas av en rad saker. Irrelevant kommunikation som inte uppskattas av mottagarna, att domänen man skickar från har låg trovärdighet eller att man har dålig list-hygien - kan alla vara orsaker.

I nästa del delar vi med oss om vad du och ditt företag kan göra på det tekniska planet för att slå vakt om er deliverability, och i del 3 kommer jag berätta vad marknadsföraren behöver tänka på för att utforma kommunikation som hjälper och inte stjälper förmågan att nå fram.

Ha det bra!