HemInsights
Från marketing automation till marketing operation

Från marketing automation till marketing operation

från marketing automation till marketing operation

I dag är det vanligt att relatera Marketing Automation till email marknadsföring. Det är så klart en stor del av det, men Marketing Automation är mycket mer än bara det.Vi på Leadfront brukar istället använda ordet Marketing Operations. Med det menar vi att man tar hand om helhetsbilden, att man skapar ett ekosystem där marknadskanaler bygger varandra och där man kan rapportera på äkta ROI (alltså, inte bara exempelvis antal klick).Ett annat sätt att se på det är att Marketing Automation utgår från ett eller ett par verktyg som knyter samman aktiviteter, medans Marketing Operations är en helhetsstrategi som är helt oberoende av verktyg.Vi ser att många marknadsavdelningar har problem när de ska knyta samman teknik och strategi, alltså gå från Automation till Operation. Tyvärr för dessa är att det inte är förens du lyckats med denna kombination som du kommer kunna få ut maximal ROI från deras marknadskanaler.Det är inte lätt att ta steget till marketing operation, resan är lång och kräver en plan.Var i resan befinner ni er?

Strategiarbete

Hjärtat i Marketing Operations är MA-systemet. Om du inte redan har ett system är det viktigt att välja ett som passar just er organisation och de utmaningar ni möter. Det finns i dag mängder av system som alla har sina styrkor och svagheter. För att välja rätt system krävs en ordentlig analys av målgrupp, köpbeteende och även hur arbetet internt med marknad och sälj ser ut, eller borde se ut.Andra delen i strategiarbetet är processerna. Du måste kartlägga befintliga processer och utveckla nya som på ett effektivt sätt tar ett okänt lead till befintlig och återkommande kund.

Implementering

I nästa steg kommer implementeringen. Det handlar egentligen om två olika implementeringar. I den första delen kommer systemen som måste kommunicera med varandra och arbeta tillsammans. Den andra delen är en implementering av processerna mellan sälj och marknad. Den senare är ett längre arbete som, tyvärr, inte kommer att ske över en natt.

Vidareutveckling

När systemet är på plats och processerna så sakta börjar sätta sig börjar det riktiga arbetet. I vidareutvecklingsfasen behöver ni någon som dagligen arbetar i systemet. Detta för att ta fram best practice och utveckla processerna som satts. Ni kommer varje vecka hitta nya delar som behöver förändras och optimeras.Hur tar ni exempelvis hand om nya leads?Finns en process för att ta hand om befintliga kunder?Hur kan ni arbeta för att korta ner försäljningsprocessen?

Optimering

Optimeringsfasen är en naturlig fortsättning på vidareutvecklingsfasen. Här har du, efter att ha arbetat i systemet en längre tid, möjlighet till djupare analyser. Men även segmentering och personifiering av kommunikationen. All tid och kraft du investerat i tidigare steg får du tillbaka i den här.Det här var en kort beskrivning av ett omfattande arbete. Vi kommer framöver att gå igenom de olika delarna mer ingående för att ge dig en bättre bild av hur ni kan ta steget till marketing operation.Glöm inte att signa upp dig till vårt nyhetsbrev nedan för att ta del av våra senaste spaningar. Du kan också välja att kontakta oss eller följa oss på LinkedIn.

Copy UTM
Copied!
Powered by
Want to use this UTM widget? Copy the code and install it on your site 😊
Copied!
Copy code
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Här kan du skapa din UTM tag:
Fyll i fälten och låt oss skapa en UTM-tagg för dig
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Relaterat innehåll
Se relaterade Tjänster, Whitepapers & Utbildningar
No items found.