HemInsights
Fördelar med Marketing Automation

Fördelar med Marketing Automation

Mar 2021
Julia Engstrand
Fördelar med Marketing Automation papper

Använt på rätt sätt är Marketing Automation strategier och system fantastiska verktyg för att nå ut till rätt målgrupp och bygga djupare relationer med sina potentiella och befintliga kunder. Lyckas man med det kommer man även kunna se en rad andra fördelar. Exempelvis: nöjdare kunder, minskad churn, samt ökade mer- och korsförsäljningsmöjligheter.

I detta inlägg går vi in på djupet på några av Marketing Automations flera fördelar och hoppas kunna ge dig inspiration i hur du kan arbeta med din egen strategi. 

Skapa en bättre förståelse för kunder och kundresan

I Marketing Automation processen så samlar du hela tiden på data kring era kunder och potentiella kunder. Är datainsamlingen genomtänk och kvalitativt så kan det hjälpa er att skapa er en bättre kundkännedom och förståelse för era kunder. Det här kan resultera i att du kan lära dig mer om kundens hela köpresa. Från första interaktion med er varumärke  tills det har blivit kunder och även efter.

Informationen du tar fram om kundresan som era kunder går igenom är sen avgörande för att lägga er marknadsstrategi.

Kundresan demonstrerat i steg

Skapa nya relationer och attrahera nya kunder

Med hjälp av chattbottar, formulär, landningssidor, relevant innehåll och massa mer kan du locka till dig nya och relevanta leads.

Marketing Automation kommer till sin fulla potential när innehåll och kommunikationen är framtagen utifrån målgruppens behov, motivationer och utmaningar.

Ett sätt att göra målgruppen konkret är att ta fram en persona för texten. Det vill säga en fiktiv person som du skriver texten för.

Att utveckla Persona tar gissningar ur vad som kan vara intressant eller användbart för dina leads och ger dig en ram för att utveckla och förbättra innehållet och marknadsföringen du använder som en del av din leadgenereringsprocess.

Identifiera och värma leads för att sedan skicka till sälj

Har du hört talas om SMarketing? Kort och gott så är Sälj + Marknad = SMarketing.

Det har länge pratats om att sälj och marknad behöver jobba tätare. Med hjälp av Marketing Automation och en scoring-modell så skickas bara de relevanta och intressanta leads vidare till sälj. På detta sätt kan säljarna fokusera på endast kvalificerade leads.

I ett Marketing Automation system jobbar du med hela kundresan och skapar då en överblick över kundens alla pain och gain points. På detta sätt skapar du en gemensam bild av kunden som både sälj och marknad behöver för att optimera sitt arbete.

Hålla i helheten av kommunikationen över de olika plattformarna/sociala medierna

Omnichannel kampanjer handlar om att ge kunderna en sömlös upplevelse. Alla kanaler jobbar tillsammans för att ge kunden ett enhetligt budskap.

I många Marketing Automation system kan man kombinera kanaler såsom E-post, SMS, sociala medier och push notiser.

Här handlar det om att man känner sin målgrupp och vet om vart dom finns.

Omnichannel marketing ilustration

En bättre kundupplevelse

Dagens kunder är mer krävande än någonsin och vill gärna befinna sig i förarsätet när det gäller deras egna kundupplevelser. 

Genom att skapa nurture flöden och andra automatiserade trigger baserade utskick så kan du nå dina kunder/leads vid rätt tidpunkt med rätt budskap. Du kan även skapa mer personliga utskick.

För att skapa personliga utskick krävs det att du samlar in data på era besökare och kunder. På det sättet kan ni lära känna era kunder och därmed personalisera utskicken och skapa en bättre kundupplevelse.

Förr i tiden skickade man ut reklam på posten, då var marknadsföringen mer säsongsbaserad. Du kanske kommer ihåg den klassiska katalogen från olika resebyråer som man fick vid samma tidpunkt varje år? eller vad sägs om Gula sidorna? Med hjälp av Marketing Automation kombinerat med ett CRM-system (Customer relationship management) kan vi nu personalisera marknadsföringen och därmed skicka ut marknadsföring baserat på besökarens eller kundens beteende.

Ge sina potentiella kunder den information de behöver för att ta köpbeslutet

Med hjälp av en scoring modell och en helhetssyn över kundresan så kan du förutspå när en kund är redo för ett köp. På det sättet kan du ge dom rätt information som lockar till köp vid rätt tidpunkt. 

Men för att komma till beslutsstadiet i kundresan så krävs det att kunden har fått ett sammanlagt bra intryck av ditt varumärke genom hela kundresan. Informationen inför ett köpbeslut börjar alltså redan när dom först blir medvetna om deras behov. Och även börjar att leta efter alternativa lösningar 

Ett enkelt sätt att få en bättre bild av kundernas köpresa är att dela det i 3 steg, awareness, consideration, och decision. 

Awareness

Under awareness fasen inser personen att hen har ett behov eller ett problem som behöver lösas. Här handlar det om att göra kunden medveten om ditt varumärke, ge ett bra första intryck och skapa ett behov hos kunden.

Consideration

I consideration steget kommer kunden att leta efter lösningar, googla, jämföra och samla information. Här behöver du med relevant innehåll ge kunden det den söker, svara på hens frågor och skapa ett förtroende för just ditt varumärke.

Decision

När kunderna har nått ett beslutsstadie(decision) så har de kanske bara en handfull leverantörer som de väljer mellan. De har samlat på sig information om alla leverantörer och står i ett läge där de väger fördelar och nackdelar mot varandra. Här behöver du svara på deras eventuella frågor. Men även förklara för dem varför de ska välja just dig, Vad vinner kunden på att välja er?

Men vad händer om kunden väljer en annan lösning? Har ni gjort ett bra arbete och därmed gett ett gott intryck så kommer det att löna sig på sikt och kunden kommer att komma ihåg det. Ni har lagt en grund för ett framtida samarbete. Det gäller att hålla kontakt och fortsatt hjälpa kunden med sina utmaningar via att erbjuda relevant kunskap. Det är väl det Inbound Marketing är till!

Kundresan 3 steg

Nöjda kunder

En nöjd kund är en bra kund. Att vårda sina kunder är A och O. En fördel med Marketing Automation är att du kan komma ifrån de tråkiga nyhetsbreven och gå mot de personaliserade utskicken. Och det är dom som vårdar era kunder och ger dom information utefter deras behov och önskemål. 

Med en nöjd kund kan man inte bara uppnå merköp utan man kan skapa sig sina egna varumärkesambassadörer. Ambassadörerna kan sedan rekommendera dina produkter och tjänster till andra och på det sättet kan man uppnå word of mouth marketing.

Illustration av merköp

Reducera churn

Churn som betyder kundbortfall är en av punkterna som kan reduceras med hjälp av Marketing Automation.

Att jobba med win back strategier är självklart ett måste, men det blir ännu enklare om du aldrig förlorar kunden från början.

Så hur jobbar man för att reducera churn? Allt handlar om data, data, data. Använd den data du har på dina kunder det vill säga deras digitala fotspår för att förutspå när dom är påväg att lämna. Jobba sedan med att engagera dom på nytt för att motverka kundbortfall, så kallad hold back.

Copy UTM
Copied!
Powered by
Want to use this UTM widget? Copy the code and install it on your site 😊
Copied!
Copy code
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Här kan du skapa din UTM tag:
Fyll i fälten och låt oss skapa en UTM-tagg för dig
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Relaterat innehåll
Se relaterade Tjänster, Whitepapers & Utbildningar
No items found.